Wykonanie
Cukinie faszerowane
mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować
mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim
cukinie.
Cukinie faszerowane z
mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną
śmietaną. Pamiętajcie także, że
cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w
boczki 🙂 Do przygotowania
cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości.Zobacz też:Zielona, warzywna zapiekanka z
mięsem mielonymMakaron z
cukinii z
boczkiem i
kaparamiWegetariański pasztet z
cukiniiPorcji: 4 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki2
cukinie500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
szalotka2 ząbki
czosnkupomidorłyżka
słodkiej paprykiłyżka
oreganoser żółty do posypania
cukiniikilka
pomidorków koktajlowych
sól i
pieprzopcjonalnie:
śmietana do podaniaPrzepis1
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż) i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych - wydrążamy z nich łódeczki.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.2
Szalotkę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie
oleju, kiedy się zeszklą, dodajemy na patelnię
mięso.3
Mięso smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do niego pokrojonego
pomidora,
oregano oraz
słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym
mięsem nadziewamy
cukinie.4Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy
cukinie i nakładamy na nie
pomidorki oraz posypujemy
startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe.PoradyJeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.


