Muffinki czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Muffinki czekoladowe zrobicie w mig! No może… w 40 minut 😉 Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka 🙂 Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne.
Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec.
Tym razem, w przygotowaniu muffinek pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium, który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast.
Zobacz też:
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Sernik z jogurtów greckich
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami
Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis
Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut
Składniki
1,5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
100 g czekolady/ czekolady z orzechami
Przepis
1
Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej.
2
Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao.
3
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
4
Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
5
6 dużych muffinek pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu, a 12 małych muffinek pieczemy około 15 minut.
*wpis powstał we współpracy z marką KENWOOD
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/muffinki-czekoladowe