ßßß
Po lodach różanych musiała powstać różana pavlova. Obecnie z truskawkami i pistacjami, ale później, latem - pyszna także z malinami. Nie ma sobie równych :). Jeśli lubicie klimaty różane, koniecznie już dzisiaj zapiszcie przepis. Wspaniały i elegancki letni deser!Składniki:6 białek (z dużych jajek, 1 białko o wadze 40 g)szczypta soli350 g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Pavlova może popękać a jej środek może się lekko zapaść do środka tworząc zagłębienie na krem.Krem różany:125 g mascarpone (pół opakowania)200 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki wody różanej2 łyżeczki cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając wodę różaną.Ponadto:200 g truskawek, pokrojonych na kawałki1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu1 łyżka wody różanejgarść drobno posiekanych lub zmielonych pistacjiTruskawki wymieszać z syropem z agawy i wodą różaną.Pavlovą przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć krem różany, następnie truskawki z sosem różanym. Posypać pistacjami. Schłodzić przez 30 minut i podawać.Smacznego :-).