ßßß
W sezonie owocowym piekę Pavlovą z wykorzystaniem każdych owoców. Latem łatwo uzbierać białka na tort bezowy - wystarczy zrobić domowe, prawdziwe lody na żółtkach. Na weekend upiekłam bezę z kremem kawowym i z truskawkami. Mocno chrupiącą, piankową w środku, z dużą ilością owoców. Mam wrażenie, że w tym roku nie mam dość truskawek ;).Składniki:6 białekszczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin). Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią krem kawowy, następnie oprószyć kakao. Poukładać połówki truskawek. Schłodzić przez pół godziny i podawać.Krem kawowy:300 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej1 łyżka cukru pudru1 łyżka naturalnej kawy, zmielonejWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu.Ponadto:kakao, do oprószenia250 g truskawek, przepołowionychSmacznego :-).