Buraczki z octem balsamicznym i miodem

nazwa

Wykonanie

Buraczki z octem balsamicznym i miodem będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Ostatnio podpatrzyłam to połączenie na warsztatach kulinarnych i byłam zachwycona smakiem. Doskonałe, te słodko-winne warzywa będą komponować się wspaniale z każdym mięsem. Buraczki należy wcześniej ugotować do miękkości lub upiec, albo… kupić (pewnie już spotkaliście się z ugotowanymi buraczkami w sklepach). Jeżeli używacie młodych buraczków, wystarczy je trochę dłużej podsmażyć na patelni. Mam nadzieję, że ten prosty dodatek przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać czy smakowało, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii 🙂
Zobacz też:
Surówka z marchewką i jabłkiem
Pomidory ze śmietaną i cebulą
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
2 duże buraki
8 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
sól i pieprz
zielenina do podania
Przepis
1
Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki.
2
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż ocet odparuje z patelni, a miód zacznie się kleić do buraczków.
3
Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/02/buraczki-z-octem-balsamicznym-i-miodem