Buraczki z octem balsamicznym i miodem będą przepysznym dodatkiem do obiadu. Ostatnio podpatrzyłam to połączenie na warsztatach kulinarnych i byłam zachwycona smakiem. Doskonałe, te słodko-winne warzywa będą komponować się wspaniale z każdym mięsem. Buraczki należy wcześniej ugotować do miękkości lub upiec, albo… kupić (pewnie już spotkaliście się z ugotowanymi buraczkami w sklepach). Jeżeli używacie młodychburaczków, wystarczy je trochę dłużej podsmażyć na patelni. Mam nadzieję, że ten prosty dodatek przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać czy smakowało, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii 🙂Zobacz też:Surówka z marchewką i jabłkiemPomidory ze śmietaną i cebuląSałatka jarzynowa z warzyw z rosołuPorcji: 4-6 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki2 duże buraki8 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu2 łyżki masłasól i pieprzzielenina do podaniaPrzepis1Buraki gotujemy/pieczemy. Po ostygnięciu kroimy w ósemki, a następnie w plasterki.2Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie buraczki. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód. Smażymy na sporym ogniu do momentu, aż ocet odparuje z patelni, a miód zacznie się kleić do buraczków.3Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane zieleniną.