Wykonanie
Często zastanawiam się co przygotować na obiad gdy surowe
mięso jest zwykłe, tradycyjne…
piersi kurczaka. Zapewne każdy z Nas zna panierowane
piersi kurczaka,
kurczaka w sosie własnym czy też w sosie
śmietanowym lub
śmietanowo-
pieczarkowym. Ta ostatnia propozycja jest dostępna w sklepie jako gęsty sos w słoiku a nawet pod postacią proszku! To ostatnie jest dla mnie najśmieszniejsze.Przygotowanie takiego sosu zajmie około 20 minut – czyli tyle samo czasu co zapewne odgrzanie tego ze słoika ze sklepu czy nawet proszku z
torebki, a na pewno wersja domowa i własnoręczna będzie zdrowsza i smaczniejsza. Poniższa propozycja jest dla tych co wiecznie zajęci, a chcieliby zjeść coś innego aniżeli suszona zawartość
torebki.jedna podwójna
pierś kurczaka lub dwie pojedyncze100g
pieczarekjedna duża
cebulajedna szklanka rzadkiej
śmietany – najlepiej bez żadnych dodatków
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: około 100g
miękkiego seraW pierwszej kolejności wybierzcie z jakim
makaronem chcecie podać
kurczaka: tagliatelle (szerokie spaghetti), penne (rurki), świderki a może macie inny swój ulubiony rodzaj
makaronu – dokonujcie wyboru, my z racji dużego zapasu świderek jedliśmy z właśnie z nimi.
Piersi kurczaka dokładnie umyłam a następnie pokroiłam w średnią wielkości kostkę. W głębokim garnku rozgrzałam odrobinę
oleju i podsmażyłam
kurczaka.W drugim garnku nastawiłam
wodę na
makaron.W trakcie gdy
kurczak się smażył, pokroiłam
cebulę w kostkę.
Pieczarki dokładnie umyłam i także pokroiłam w kostkę.Do smażącego się
kurczaka dorzuciłam pokrojoną
cebulę i
pieczarki i podsmażałam kilka minut.Następnie wlałam
śmietanę, doprawiłam
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Ser żółty (u mnie
cheddar) starłam na tarce o drobnych oczkach.Ugotowany
makaron przecedziłam zostawiając szklankę
wody z
makaronu. Ugotowany
makaron dorzuciłam do garnka z
kurczakiem i ponownie dokładnie wymieszałam – gdy sos będzie za gęsty należy dolać
wodę z ugotowanego
makaronu.Nałożyłam
makaron z
kurczakiem na talerze, posypałam tartym
serem oraz świeżymi listkami
natki pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania jednogarnkowe:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...