Wykonanie
Pasta con calabaza e pollo , to po prostu
makaron z
dynią i
kurczakiem , który zawiera , także
świeży szpinak . Jest to danie , naprawdę szybkie w przygotowaniu , smaczne , po prostu idealne , na środek tygodnia , kiedy zaczyna , nas dopadać zmęczenie i monotonia , a czas ,nie chce być z gumy i się rozciągnąć .. 😉

Składniki na 4 osoby :1 opakowanie
makaronu kolanka ( może być inny 😉 )2 pojedyncze
piersi z kurczakakawałek dyni piżmowej ( wielkości , zaciśniętej , małej damskiej pięści 😉 )garść świeżych liści
szpinaku2 ząbki
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżki
masła200 ml kremówki
sól,
pieprz do smaku1
kostka rosołowa drobiowa
Makaron gotujemy wg . przepisu na opakowaniu , ma być lekko al-dente .
Wodę na niego , nastawiamy , mniej więcej w tym samym momencie , jak zaczynamy robić sos , wtedy ,powinien być gotowy odrobinę ,przed sosem .
Piersi z kurczaka opłukać , osuszyć, ręcznikiem papierowym , pokroić na małe kawałki .
Kostkę rosołową, rozgnieść palcami , przez papierek ,posypać nią
kurczaka i wymieszać .
Dynię obieramy i także kroimy w kawałki , mniej więcej równej wielkości , najlepiej małe . Na patelni roztapiamy
masło , wrzucamy na nie
dynię i podsmażamy , aż lekko zacznie mięknąć ( około 4 minut ) , dodajemy wyciśnięty praską
czosnek ,
kurczaka ,
gałkę muszkatołową i ponownie podsmażamy , przez około 5 minut . Na koniec wrzucamy liście
szpinaku , wlewamy
śmietankę , doprawiamy
solą i
pieprzem , doprowadzamy do wrzenia ( około 3-5 minut ) . W momencie , kiedy liście
szpinaku zmiękną , całość przelewamy do odcedzonego , ugotowanego ,
makaronu , mieszamy , podajemy od razu . Smacznego !