Wykonanie
To są idealne sposób na przygotowanie
bułek na rano. Normalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny.
Przygotowanie
ciasta drożdżowego w thermimixdo naczynia miksującego pokruszyć
drożdże, dodać
sól,
cukier, łyżkę
mąki, letnie
mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minutdodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwałwłożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worekwstawić do lodówki na noc
Ciasto wyrabiane ręcznie –
drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać trochę
soli,
cukier i łyżkę
mąki. Zalać letnim
mlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte
drożdże. Zagnieść ciasto jak każde
drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki.Następnego dnia ranowyjąć ciasto z workaformować
bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypanej
mąkąodstawić na 20 minut do wyrośnięciaposmarować letnią
wodą, obsypać dowolnymi ziarnamiPieczenie – nagrzać piekarnik do 210 C i piec do momentu aż
bułki urosną i nabiorą koloru. Ja piekłam 20 minut. Położyć
bułki na kratce i wystudzić.Smacznego.