ßßß Cookit - przepis na Bułki z ciasta drożdżowego z lodówki, przygotowane wieczorem

Bułki z ciasta drożdżowego z lodówki, przygotowane wieczorem

nazwa

Składniki

Wykonanie

To są idealne sposób na przygotowanie bułek na rano. Normalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny.
Przygotowanie ciasta drożdżowego w thermimix
do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, łyżkę mąki, letnie mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minut
dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał
włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek
wstawić do lodówki na noc
Ciasto wyrabiane ręcznie – drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać trochę soli, cukier i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki.
Następnego dnia rano
wyjąć ciasto z worka
formować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypanej mąką
odstawić na 20 minut do wyrośnięcia
posmarować letnią wodą, obsypać dowolnymi ziarnami
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 210 C i piec do momentu aż bułki urosną i nabiorą koloru. Ja piekłam 20 minut. Położyć bułki na kratce i wystudzić.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/bulki-z-ciasta-drozdzowego-z-lodowki-przygotowane-wieczorem