ßßß
Przygotowanie ciasta drożdżowego w thermimixdo naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, łyżkę mąki, letnie mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minutdodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwałwłożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worekwstawić do lodówki na noc
Ciasto wyrabiane ręcznie – drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać trochę soli, cukier i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki.Następnego dnia ranowyjąć ciasto z workaformować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypanej mąkąodstawić na 20 minut do wyrośnięciaposmarować letnią wodą, obsypać dowolnymi ziarnamiPieczenie – nagrzać piekarnik do 210 C i piec do momentu aż bułki urosną i nabiorą koloru. Ja piekłam 20 minut. Położyć bułki na kratce i wystudzić.Smacznego.