Wykonanie

Lubicie jeść
ryby ? przyznam się wam, że ze mną to jest tak różnie. Nie przepadam za wszystkimi rodzajami a jedynie mam swoje ulubione. Lubię
łososia i to bardzo, ale pokochałam ostatnio też
pstrąga. Smakuje po prostu wspaniale, ma pyszne, delikatne wnętrze i wcale nie czuć go "
rybą". Ja mam to szczęście, że mam dostęp do świeżego
pstrąga, takiego prosto z
wody. Jest odpowiednio karmiony i to czuć w jego smaku. Piekę go w piekarniku z
ziołami i
masłem, tak mi smakuje najbardziej.
Zioła nadają mu cudownego posmaku. I teraz sięgam po
ryby znacznie częściej niż kiedyś. Można takiego
pstrąga oczywiście usmażyć na patelni, też będzie dobry, ale ja uważam, że pieczony w piekarniku jest najlepszy. Spróbujcie tej wersji.Miłego dnia.Składniki:- 1 duży
pstrąg świeży- pęczek
natki pietruszki- pęczek
koperku-
sól,
pieprz- łyżeczka
masła- łyżeczka
suszonego koperkuPstrąga nacinamy z dwóch stron, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
suszonym koperkiem. Zostawiamy na godzinę, aby przeszedł
przyprawami. Do środka
ryby wkładamy
natkę pietruszki i
koper. Na wierzchu układamy kawałki
masła.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Rybę przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy i pieczemy 20 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, dosłownie na 5 minut.
Pstrąga podajemy z czym lubimy, mogą to być
ziemniaki, frytki, surówka no i
cytryna. Tak przygotowany
pstrąg smakuje wspaniale. Jeżeli chcecie to możecie nie dodawać
masła, będzie równie pyszny.
Natka pietruszki i
koper nadają mu wyjątkowego smaku, sami spróbujcie.Smacznego.
