Wykonanie
Rozpływające się w ustach kawałki
mięsa wieprzowego w gęstym, własnym sosie który powstał dzięki długiemu duszeniu i rozpadającej się
cebuli.Pyszny od razu i odgrzany na drugi dzień gdy smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.Składniki:0,5 kg.
łopatki wieprzowej0,5 kg.
karkówki wieprzowej0,5 kg.
schabu wieprzowego2 duże
cebule1 łyżka
masła klarowanego
mąka pszenna do obtoczenia
mięsasmalec do smażenia5
liści laurowych1 łyżeczka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
czarnego pieprzu w ziarnach
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięsa umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, obtoczyć w
mące pszennej.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle.W oddzielnej głębokiej patelni lub rondlu mocno rozgrzać
smalec.Kawałki
mięs smażyć partiami do mocnego zarumienienia z każdej strony.Do usmażonego
mięsa dodać zeszkloną
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz w ziarnach.Zalać
wodą 2 cm ponad składniki.Dusić 2 godz. na minimalnym gazie.Co jakiś czas
mięso przemieszać aby uniknąć przypalenia.W
między czasie doprawić
paprykami,
solą i
pieprzem.Podawać np. z
kaszą i
ogórkiem konserwowym/kiszonym.


Smacznego