Wykonanie
Dopadła mnie zimowa chandra. Ciężko mi podołać codziennym obowiązkom, a co dopiero wstawić coś na bloga. Zmobilizował mnie temat wspólnego gotowania “surówka/sałatka z selera”. Postanowiłam przygotować surówkę z
selera korzeniowego, która
doda mi energii. I naprawdę działa. Ostatnio za dużo
jadłam “fatmejkerów”, czyli różnych
ciastek z
cukierni.
Pora na bardziej przemyślaną dietę. Trzeba zacząć przygotowania do wiosny 😉 Na początek przedstawiam Wam tę oto prostą i pyszną surówkę, którą spokojnie możecie zastąpić drugie śniadanie lub wykorzystać ją jako dodatek do obiadu. Będzie świetnie komponować się z pieczonym
kurczakiem.

Inne surówki/sałatki z udziałem
selera korzeniowego lub naciowego zobaczycie u Mirabelki, Pati i Panny Malwinny .SURÓWKA Z
SELERA KORZENIOWEGO Z
POMARAŃCZĄ,
ORZECHAMI WŁOSKIMI I
ŻURAWINĄSkładniki na 2-4 porcje:1 średni
seler1
pomarańczagarść łuskanych
orzechów włoskichgarść
suszonej żurawinysok z 1/2
cytryny6 łyżek
jogurtu naturalnegosól
Seler obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze. Posolić i skropić
sokiem wyciśniętym z 1/2
cytryny. Pozostawić na ok. 10 minut. Wówczas
seler zmięknie.
Pomarańczę umyć, osuszyć, obrać, nie dzielić na cząstki. Przekroić wzdłuż na pół i jeszcze na ćwiartki. Pokroić w poprzek na cienkie plasterki.Do miski z
selerem dodać kawałki
pomarańczy,
orzechy włoskie,
żurawinę. Wymieszać z
jogurtem, wstawić na 30 minut do lodówki i podawać.Inne surówki z wykorzystaniem
selera korzeniowego: