ßßß Cookit - przepis na Chaczapuri, drożdżowe łódeczki z serem i jajkiem

Chaczapuri, drożdżowe łódeczki z serem i jajkiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lista składników
[n] Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży mniej jak 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 małe jajko 1/2 szklanki letniego mleka trochę mniej jak 1/2 szklanki letniej wody [n] Nadzienie 1 kostka sera feta dowolny ser, taki który się dobrze topi po 1 jajku na każdą łódeczkę sól do posypania trochę suszonych ziół, mieszanki
Polecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole.
Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto rękoma tak długo aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Włożyć ciasto do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta w thermomix
wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty
zostawić ciasto do wyrośnięcia
reszta jak przy normalnym wyrabianiu
Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki skleić na długości 2 cm z każdej strony. Delikatnie przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Do środka każdej łódeczki położyć pokruszoną fettę. Posypać delikatnie ziołami.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 150 C, wstawić łódeczki drożdżowe zwiększyć temperaturę do 210 C i piec 20 minut.
Wyjąć łódeczki drożdżowe z piekarnika, rozłożyć potarty ser do środka łódeczek. Zrobić lekki dołek do którego delikatnie wlać jajko. Boki łódeczki posmarować odrobiną białka. Posypać delikatnie solą. Ponownie wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 220 C i piec tak długo aż białko się zetnie a żółtko ciągle będzie lejące.
Ciężko określić jak długo to zależy od wielkości jajka. Trzeba cały czas obserwować.
Podawać z odrobiną dowolnej sałaty.
Pycha, polecam.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/chaczapuri-drozdzowe-lodeczki-z-serem