Wykonanie
Lista składników[n]
Ciasto drożdżowe 500 g
mąki pszennej 10 g świeżych
drożdży mniej jak 1/2 łyżeczki
cukru 1/2 łyżeczki
soli 1 łyżka
oliwy 1 małe
jajko 1/2 szklanki letniego
mleka trochę mniej jak 1/2 szklanki letniej
wody [n] Nadzienie 1 kostka
sera feta dowolny
ser, taki który się dobrze topi po 1
jajku na każdą łódeczkę
sól do posypania trochę suszonych
ziół, mieszankiPolecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie
sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole.
Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć
drożdże, dodać
cukier, łyżkę
mąki 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać
sól,
olej,
jajko, letnią
wodę i wlać wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać ciasto rękoma tak długo aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Włożyć ciasto do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta w thermomixwszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minutyzostawić ciasto do wyrośnięciareszta jak przy normalnym wyrabianiu
Formowanie chaczapury – pokruszyć
ser feta, zetrzeć na tarce drugi
ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc
łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki skleić na długości 2 cm z każdej strony. Delikatnie przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Do środka każdej łódeczki położyć pokruszoną fettę. Posypać delikatnie
ziołami.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 150 C, wstawić łódeczki
drożdżowe zwiększyć temperaturę do 210 C i piec 20 minut.Wyjąć łódeczki
drożdżowe z piekarnika, rozłożyć potarty
ser do środka łódeczek. Zrobić lekki dołek do którego delikatnie wlać
jajko. Boki łódeczki posmarować odrobiną
białka. Posypać delikatnie
solą. Ponownie wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 220 C i piec tak długo aż
białko się zetnie a
żółtko ciągle będzie lejące.Ciężko określić jak długo to zależy od wielkości
jajka. Trzeba cały czas obserwować.Podawać z odrobiną dowolnej
sałaty.Pycha, polecam.