Wykonanie
Lista składników300 ml
śmietany kremówki 1 puszka
mleczka kokosowego,400 ml 1/2 szklanki miąższu z
marakui 2 całe
jajka 5
żółtek 1/4 szklanki
cukru plus dodatkowo do posypaniaDzisiaj dzień babci a ja daleko od wnuka. Mimo to świętuje, wnuczek dzwonił, dużo nie powiedział bo jeszcze nie
mówi, ale świergotał. To bardzo miłe uczucie być babcią. Pozdrawiam wszystkie babcie.
Owoce marakui przeciąć na pół i za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ do miseczki.
Jajka,
żółtka z
cukrem ubić na puszystą masę. Dodać miąższ z
owoców. ( dodać razem z pestkami, one są tak delikatne, że nie będą przeszkadzały) Do garnuszka wlać
śmietanę,
mleczko kokosowe i powoli doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać. Następnie powoli wlewać masę z
jajek i gotować na małym ogniu do momentu aż masa lekko zgęstnieje. Konsystencja musi być taka że jak nabierzecie masy na zewnętrzną część łyżki to powoli będzie się zsuwać. Zajmuje to około 10 minut.Już nie może się zagotować, temperatura powinna być 80-90 C.

Nagrzać piekarnik do 180 CDo kubeczków lub filiżanek wlać masę. Wstawić filiżanki na blaszkę i wlać wrzącej
wody do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.Masa musi
mieć konsystencję gęstniejącej
galaretki. Wyjąć filiżanki i zostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. . Masa musi zgęstnieć. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Krótko przed podaniem posypać
cukrem. Za pomocą palnika stopić
cukier tak długo aż powstanie twarda i chrupiąca powierzchnia.

Po przełamaniu skorupki cukrowej musimy usłyszeć piękny dźwięk.Deser jest pyszny, polecam.

Wykonianie w thermomixzałożyć motylek, dodać
jajka,
żółtka,
cukier, ubijać obroty 3,5, temperatura 37 C, czas 3 minutywlać
śmietanę,
mleczko kokosowe i miąższ z
owoców marakui, gotować, temperatura 90 C, czas 15-18 minut, obroty 2po 15 minutach gotowania sprawdzić czy już jest wystarczająco gęste. Jak nabierzecie masę na zewnętrzną część łyżki, masa powinna wolno spływać. Nie może być rzadkie.Rozlać masę do filiżanek, wstawić do dużej wysokiej blaszki i wlać gotując
wodę do blaszki na wysokość 3/4 filiżanekreszta jak wyżej