Wykonanie
Na dworze doskwiera upał, i pomyślałam że fajnie byłoby zrobić domowe
lody. Przeszukałam swoje książki, ale wszędzie przepisy jak nie z maszynką to z mieszaniem zamrażającej się masy co godzinę przez pierwsze trzy albo cztery godziny. Trochę ciężkie zadanie, tym bardziej że nie byłam pewna czy coś z tego wyjdzie. Zajrzałam w google, wyskoczyło kilka przepisów, a w zasadzie to ten jeden z kilku różnych źródeł. Spisałam, wypróbowałam - wyszły genialne.
Śmietankowe, a właściwie to nawet maślane
lody, bez kryształków
lodów, o fajnej konsystencji. Wspaniała baza pod
lody o wielu różnych smakach. Proporcje w moim przepisie starczą do wykonania troszkę ponad litra
lodów.

Składniki:
śmietana kremówka 30% - 500 ml3
jajka ( ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologiczne)15 dag
cukru pudrułyżka przegotowanej
wodyWykonanie:
Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z połową
cukru i łyżką
wody na niemal białą puszystą masę (około 5 minut).W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywna pianę
białka, następnie stopniowo dosypywać resztę
cukru stale miksując jeszcze przez kilka minut. Piana powinna być bardzo gęsta, dosłownie taka jak na
bezę.W trzecim naczyniu ubić schłodzoną kremówkę, też na bardzo sztywną zbitą masę.Ostatnim etapem jest złączenie wszystkich składników. Robimy to powoli za pomocą łyżki. Do
białka dokładamy
żółtka, następnie
śmietanę.Całość wkładamy do pojemnika który ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu mamy gwarancji tego, że nie wytworzą się kryształki
lodu. Zamrażamy przez minimum 3 godziny.
Lody spożywamy w przeciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe
jajka.Spróbujcie koniecznie, z pewnością fani
lodów będą mile zaskoczeni :)Obserwuj mnie przez FB - klik