ßßß
Składniki:śmietana kremówka 30% - 500 ml3 jajka ( ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologiczne)15 dag cukru pudrułyżka przegotowanej wodyWykonanie:Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką wody na niemal białą puszystą masę (około 5 minut).W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywna pianę białka, następnie stopniowo dosypywać resztę cukru stale miksując jeszcze przez kilka minut. Piana powinna być bardzo gęsta, dosłownie taka jak na bezę.W trzecim naczyniu ubić schłodzoną kremówkę, też na bardzo sztywną zbitą masę.Ostatnim etapem jest złączenie wszystkich składników. Robimy to powoli za pomocą łyżki. Do białka dokładamy żółtka, następnie śmietanę.Całość wkładamy do pojemnika który ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu mamy gwarancji tego, że nie wytworzą się kryształki lodu. Zamrażamy przez minimum 3 godziny.Lody spożywamy w przeciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.Spróbujcie koniecznie, z pewnością fani lodów będą mile zaskoczeni :)Obserwuj mnie przez FB - klik