Wykonanie
SkładnikiCiasto160 ml letniego
mleka50 g
cukru15 g
drożdży, świeżych380 g
mąki pszennej chlebowej60 g
masła, roztopionego i wystudzonego2
jajka1/3 łyżeczki
soliNadzienie50 g
masła, miękkiego4 łyżki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
przyprawy piernikowej100 g
czekolady mlecznejLukier1/3 szklanki
cukru pudruok. 1 łyżeczki
wody1/2 łyżeczki
soku z cytrynyWykonaniedo
mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać
cukier, wkruszyć
drożdże i dodać ok. łyżki
mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce – aż rozczyn urośnie w misce umieścić
mąkę, dodać rozczyn,
jajka oraz
sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać
masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkieciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi objętość – tj. na ok. godzinęwyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną
mąką i dalej podsypując delikatnie
mąką, rozwałkować je na prostokąt wielkości ok. 35 na 50 cmprzygotować nadzienie: wymieszać
cukier z
cynamonem i
przyprawą piernikową, a
czekoladę pokroić w drobną kostkę na całej powierzchni ciasta delikatnie rozsmarować miękkie
masło, następnie posypać równomiernie
cukrem z
przyprawą i
cynamonem, a następnie wysypać równomiernie kawałki
czekoladyciasto zwinąć wzdłuż krótszego
boku, tak, by uzyskać roladę długości 50 cm. Następnie
ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa długie kawałki – po przecięciu zobaczymy przekrój – nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać długi „warkocz” z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Oba końce „warkocza”połączyć ze sobą, tak, by uzyskać wieniec – końcówki estetycznie skleić i zawinąć pod spódgotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 do 20 min do podrośnięcianastępnie wstawić wieniec do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez 30 do 35 minut – do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliłoupieczony wieniec przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie polukrować. Dokładnie utrzeć
cukier puder z
wodą i
sokiem z cytryny, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Polać wieniec strużkami lukruwystudzony wieniec z zastygniętym lukrem szczelnie przykryć, by ciasto nie wysychało