Wykonanie
No i do tego pyszne. Nie przejmujcie się, gdy po zagnieceniu ciasto będzie bardzo luźne.Na ok 8-9 sztuk21 g
drożdży1 łyżeczka
cukru500 g
mąki2 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
oliwy z oliwekDrożdże wraz z
cukrem rozpuścić w 150 ml ciepłej
wody.
Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej dołek, do którego wlać rozpuszczone
drożdże. Wymieszać z niewielką ilością
mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodać kolejne 150 ml letniej
wody,
sól i
oliwę. Zagnieść luźne ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć na blat posypany
mąką. Podzielić na 8-9 części, z których uformować
bułki. Położyć na blachę do pieczenia.

Zostawić przykryte na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220st C. Na dole ustawić żaroodporną miskę z
wodą.
Bułki piec ok. 15-20 minut.

Przepis z: "Landidee, Brot Backen" nr 1/2017