Wykonanie
Ciasteczka inspirowane pierwszym przepisem z cudownej książki "Sweet" Yotama Ottolenghi i Helen Goh, ale tym razem wykonane według mojego przepisu na najprostsze
ciasteczka maślane . Wystarczy do ulubionych
ciastek maślanych dodać proszek budyniowy by uzyskały wspaniały, wciągający smak ulubionego deseru. Ja jestem bardzo "
waniliowo-budyniowa", moje dziewczyny lubią budynie
czekoladowe, a teraz można łatwo wykonać
ciasteczka o takim smaku :-).
Budyń to
skrobia, która nadaje jednocześnie
ciasteczkom kruchości i piaskowej struktury. Polecam przełożone
dżemem.Składniki na około 15 sztuk:120 g
masła (nie
margaryny do pieczenia), schłodzonego i pokrojonego w kostkę3 łyżki
cukru pudru150 g
mąki pszennej40 g budyniu w proszku (1 opakowanie bez
cukru) np.
waniliowego lub
śmietankowegoWszystkie składniki szybko posiekać nożem, zagnieść i krótko wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kuleczki mniejsze od
orzecha włoskiego (mocno rosną), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek
ciasteczkom. Ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) lub do zarumienienia się brzegów. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 180ºC.Dodatkowo:
dżem lub
konfitura do przełożenia
Ciasteczka przekładać
dżemem. Przechowywać do 7 dni, w puszce.Smacznego :-).