ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka budyniowe z dżemem truskawkowym

Ciasteczka budyniowe z dżemem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka inspirowane pierwszym przepisem z cudownej książki "Sweet" Yotama Ottolenghi i Helen Goh, ale tym razem wykonane według mojego przepisu na najprostsze ciasteczka maślane . Wystarczy do ulubionych ciastek maślanych dodać proszek budyniowy by uzyskały wspaniały, wciągający smak ulubionego deseru. Ja jestem bardzo "waniliowo-budyniowa", moje dziewczyny lubią budynie czekoladowe, a teraz można łatwo wykonać ciasteczka o takim smaku :-). Budyń to skrobia, która nadaje jednocześnie ciasteczkom kruchości i piaskowej struktury. Polecam przełożone dżemem.
Składniki na około 15 sztuk:
120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego i pokrojonego w kostkę
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g budyniu w proszku (1 opakowanie bez cukru) np. waniliowego lub śmietankowego
Wszystkie składniki szybko posiekać nożem, zagnieść i krótko wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego (mocno rosną), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) lub do zarumienienia się brzegów. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 180ºC.
Dodatkowo:
dżem lub konfitura do przełożenia
Ciasteczka przekładać dżemem. Przechowywać do 7 dni, w puszce.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-budyniowe-z-dzemem-truskawkowym