Wykonanie

Składniki :1/2 szklanki czarnego
ryżu15 dag
grochu łupanegoewentualnie 1
jajko1
cebulka pokrojona i przesmażona
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
majeranektłuszcz do smażenia

Przygotowanie :
Groch namoczyć najlepiej na noc, ugotować do miekkości
Ryż również ugotować, z ok.1 dużą szklanką
wody- u mnie trwało to ok. 40 min.Składniki połączyć- zmiksowaćDodać przesmażoną
cebulkę, doprawić do smaku
solą i
ziołami, dodać ewentualnie
jajko, jeśli konsystencja będzie wtedy za rzadka dodać ze 2 łyżki
kaszy manny- wymieszaćMasa bez
jajka jest ściślejsza i
daje się wtedy formować kotlety, a z
jajkiem kładziemy małe placuszki na rozgrzany tłuszcz- smażymy z obu stron.Takie kotleciki można zjadać również na zimno.Może z wyglądu nie są zbyt ciekawe, ale smaczne :)