Wykonanie
Zachciało mi się kopytek. Dawno ich nie robiłam a chodziły za mną już od dłuższego czasu. W lodówce zostały mi jeszcze kotlety mielone z ostatniego obiadu i tak sobie pomyślałam, że dodam je do kopytek do ciasta. I wiecie co to był świetny pomysł. Kopytka wyszły bardzo fajne w smaku. Podsmażyłam je na masełku i posypałam
szczypiorkiem. Można je także podać z jakąś ulubioną suróweczką. Zdecydowanie wam polecam takie kopytka.Składniki:- 800 g ugotowanych
ziemniaków- 200 g kotletów mielonych- 2
jajka- 150-200 g
mąki pszennej typ 500- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej-
sól,
pieprzZiemniaki przekładamy do miski, kotlety kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do
ziemniaków. Wszystko razem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy
jajka,
mąkę ziemniaczaną i pszenną,
sól i
pieprz do smaku. Najpierw dodajcie 150 g
mąki,
potem w razie potrzeby jej dosypcie więcej, ilość
mąki zależy od tego jakie mamy
ziemniaki.Gotową masę dzielimy na części, z każdej z nich robimy rulon na podsypanej
mąką stolnicy lub blacie. Kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy
wodę z łyżeczką
soli i łyżką
oleju, porcjami wkładamy kopytka i gotujemy od momentu wypłynięcia 3-4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową kopytka na talerze. Ja kopytka podsmażyłam na obiad i posypałam
szczypiorkiem. Możecie je podać z jakimś ulubionym sosem lub surówką.Smacznego.