Wykonanie
Macie
pigwę lub
owoce pigwowca, … ale nie macie pomysłu, co z nimi zrobić? Polecam zrobić domową
konfiturę … jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna. Nadaję się do przekładania ciast lub po prostu posłodzenia
herbaty.A czym się różni
pigwa od pigwowca? Wbrew pozorom to nie ta sama roślina.
Pigwa pochodzi z Azji gdzie rośnie, jako drzewo lub krzew i może sięgać do 8 m wysokosci, w Europie zazwyczaj ma ok. 2-3 m. Jej
owoce są wielkości
jabłka lub
gruszki, kształtem podobne do tego pierwszego.
Owoce, gdy dojrzewają mają kolor zielony z czasem zmieniają na żółty. Zarwany
owoc pigwy może leżeć w domu do kilku tygodni.Pigwowiec z kolei występuje w
trzech odmianach ozdobnej i nadającej się do konsumpcji. Krzew pigwowca osiąga wysokość od 1 do 2 m.
Owoce pigwowca są podobne do
pigwy mają żółty kolor, ale są zdecydowanie mniejsze osiągają ok. 2-5 cm średnicy .
Owoce pigwy jak i pigwowca nie należy jeść na surowo, najlepiej nadają się do
przetworów i
nalewek. Zarówno
pigwa jak i pigwowiec są bardzo aromatycznymi
owocami zawierającymi mnóstwo witaminy C (kilkakrotnie więcej niż
cytryna) oraz pektyn.
Składniki:1 kg
owoców pigwy1/2 szklanki
wody1 ½ szklanki
wody½ łyżeczki
cynamonu, można pominąćWykonanie:
Owoce pigwy myjmy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojoną
pigwę wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy
cynamon i
cukier. Całość gotujemy do miękkości na wolnym ogniu, a następnie odparowujemy z nadmiaru soku. Jeśli będzie dużo płynu możecie go odlać i zużyć do
herbaty lub np. skropienia blatów
tortu.
Konfiturę często mieszamy uważając, aby się nie przypaliła.Gorącą
konfiturę przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych, słoiczków i mocno zakręcamy.Smacznego!