Wykonanie
Te
ciasteczka są podwójnie
dyniowe. Po pierwsze kształtem przypominają
dynię, a po drugie zawierają
mąkę dyniową- czyli po prostu zmielone
pestki z dyni. Do tego są szybkie i smaczne. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska w
śniadaniówce, ale są też świetne do
kawy.
Składniki:225 g
mąki1/3 szklanki
cukru trzcinowego100 g
masła1
jajkopół szklanki pestek z dyniszczypta
solipół łyżeczki mielonego
imbirupół łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
cukier.
Pestki z dyni zmiel w młynku do
kawy i wsyp do miski. Dodaj
masło pokrojone w kostkę i
jajko. Dodaj
sól,
imbir i
proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę wrzuć do miski i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i użyj foremek żeby nadać im pożądane kształty:) Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180 stopni. Piecz ok 12-15 minut aż staną się rumiane.Smacznego!