ßßß Cookit - przepis na Pepparkakor - pierniczki jak z Ikea (Szwecja)

Pepparkakor - pierniczki jak z Ikea (Szwecja)

nazwa

Wykonanie

Nie szaleję za tradycyjnymi pierniczkami. Uwielbiam natomiast pierniczki z Ikea Pepparkakor. Są chrupiące, lekko ostre od imbiru, aromatyczne. Idealne. W poszukiwaniu przepisu ciągle natrafiałam na ten w różnych proporcjach, obiecujący, że smakują jak w Ikea. No cóż, ja zapamiętałam nieco inny smak, więc polecam jednak dodać więcej imbiru. Zapewne jeszcze do nich wrócę. Można przechowywać zamknięte w puszce w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
Pepparkakor (ok. 120 szt)
500 g mąki
200 g melasy (dałam trzcinową)
145 g masła lub margaryny
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
2/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
W garnuszku podgrzewamy cukier, melasę i masło, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia do temp. pokojowej.
W misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia. następnie dodajemy jajko i ostudzoną masę. Wyrabiamy lub miksujemy do połączenia. Odkładamy do lodówki, przykryte folią, na 2 godziny.
Po tym czasie wykładamy z lodówki, Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy cienko na blacie wysypanym mąką. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp 175ºC ok 8-10 minut (mają się lekko zarumienić).
Przepis bierze udział w VI Festiwalu Pierniczków .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/12/Pepparkakor-pierniczki-jak-z-Ikea-Szwecja.html