ßßß Cookit - przepis na Paluchy serowo imbirowe

Paluchy serowo imbirowe

nazwa

Wykonanie

Dziś zaproponuję coś, co idealnie sprawdzi się jako przekąska piknikowa czy wyjazdowa. Świetnie będzie pasowało do zaproponowanego wczoraj przeze mnie pesto. Chrupkie, aromatyczne i nieco zdrowsze od tych sklepowych- paluchy serowo- imbirowe.
Składniki:
· 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 150 g masła z lodówki
· 1 jajko
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 130 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki imbiru
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/paluchy-serowo-imbirowe_5.html