Wykonanie
Dziś zaproponuję coś, co idealnie sprawdzi się jako przekąska piknikowa czy wyjazdowa. Świetnie będzie pasowało do zaproponowanego wczoraj przeze mnie pesto. Chrupkie, aromatyczne i nieco zdrowsze od tych sklepowych- paluchy
serowo-
imbirowe.
Składniki:· 200 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 150 g
masła z lodówki· 1
jajko· łyżeczka
proszku do pieczenia· 130 g
sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach· 1/2 łyżeczki
soli· 1/4 łyżeczki
imbiruMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
solą oraz
imbirem. Dodajemy zimne
masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy
jajko oraz
ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej
masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14 minut. Smacznego!