Wykonanie
Pralinki z
masła orzechowego, których smak Was oczaruje ;-). Aby usztywnić je nieco i urozmaicić smak łączymy w nich
masło orzechowe,
wanilię i
białą czekoladę. Są delikatne, gładkie, słodko - słone a ich smak nie może się chyba znudzić. Nadają się na świąteczny stół, jako słodka przekąska, obok innych domowych trufelków . Bardzo polecam!Składniki na ponad 30 sztuk:300 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)60 g
masła100 g
białej czekoladyduża szczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1,5 szklanki
cukru pudru (lub odrobina mniej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białą czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia i powstania gładkiej masy (ewentualnie z kawałkami orzeszków, w zależności od użytego
masła orzechowego). Przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do steżenia, na około 12 godzin.Po tym czasie z masy odrywać kawałki i formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić.Ponadto:400 g gorzkiej lub
deserowej czekolady40 g
białej czekoladysolone orzeszki ziemne, posiekaneObie
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej. Kulki z
masła orzechowego obtaczać w ciemnej
czekoladzie i odkładać na folię aluminiową do stężenia. Dekorować paskami
białej czekolady wyciskanej z jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą koncówką i posypywać posiekanymi orzeszkami. Odstawić do stężenia, najszybciej
czekolada zastygnie w lodówce.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).