ßßß
Pralinki z masła orzechowego, których smak Was oczaruje ;-). Aby usztywnić je nieco i urozmaicić smak łączymy w nich masło orzechowe, wanilię i białą czekoladę. Są delikatne, gładkie, słodko - słone a ich smak nie może się chyba znudzić. Nadają się na świąteczny stół, jako słodka przekąska, obok innych domowych trufelków . Bardzo polecam!Składniki na ponad 30 sztuk:300 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)60 g masła100 g białej czekoladyduża szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1,5 szklanki cukru pudru (lub odrobina mniej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia i powstania gładkiej masy (ewentualnie z kawałkami orzeszków, w zależności od użytego masła orzechowego). Przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do steżenia, na około 12 godzin.Po tym czasie z masy odrywać kawałki i formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić.Ponadto:400 g gorzkiej lub deserowej czekolady40 g białej czekoladysolone orzeszki ziemne, posiekaneObie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Kulki z masła orzechowego obtaczać w ciemnej czekoladzie i odkładać na folię aluminiową do stężenia. Dekorować paskami białej czekolady wyciskanej z jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą koncówką i posypywać posiekanymi orzeszkami. Odstawić do stężenia, najszybciej czekolada zastygnie w lodówce.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).