Wykonanie
Kolejne domowe
trufle, tym razem z nadzieniem
orzechowym. Specjalnie dla tych z Was, którzy są fanami
masło orzchowego i samych
orzechów :) Gotowe pralinki są miękkie, pachną i smakują
orzechowo i są otoczone chrupiącą skorupką z
czekolady, ale możecie je też obtoczyć w posiekanych orzechach albo
kakao.
nadzienie:2- 3 łyżki
masła orzechowegołyżka
masła2 szklanki
orzechów włoskichszklanka
orzechów laskowych2- 3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru z
waniliąszczypta
soli1/4 wszystkich
orzechów posiekać, resztę zemleć w malekserze. Dodać
masło,
masło orzechowe,
cukier puder,
cukier z
wanilią i
sól, zmiksować na gładką pastę. Włożyć do lodówki na 15- 20 minut.Gdy ciasto zgęstnieje formować kulki (około 15, wielkości
orzecha włoskiego). Mrozić około 10 minut.
polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady2 łyżki
masłaW kąpieli
wodnej roztopić
masło z połamaną na kostki
czekoladą. Każdą schłodzoną kulkę zanurzać w
czekoladzie i delikatnie odkładać na papier do pieczenia. Schłodzić przez 5- 10 minut. Smacznego!