Wykonanie
KokosankiPrzez Marzena 20 października 2017Najbardziej ulubione
ciastka z dzieciństwa to dla mnie kokosanki. Pyszne mięciutkie, lekko ciągnące nie za słodkie. Tak je pamiętam. Nie wszędzie można było takie pyszne dostać więc wyczekiwałam tego dnia kiedy mama przyniesie do domu właśnie takie idealne.Moje wegańskie kokosanki robiłam już w różnych wersjach i generalnie wszystkie zjadałam z nim zrobiłam zdjęcie. Dzisiaj zapraszam wszystkich wielbicieli kokosanek do pieczenia i podzielania się zdjęciami oraz uwagami.Składnikiugotowana
kasza jaglana - 1/2 szklanki
mleko kokosowe z puszki (bardzo gęste) - 1 szklanka
brązowy cukier lub
kokosowy - 4 łyżkidrobne
wiórki kokosowe - ok. 3 szklanki
soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
wanilia - 1 łyżeczkaszczypta
soliorzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklanki
siemię lniane - zmielone - 2 łyżkiInstrukcje
Orzechy moczymy w wodzie ok 1 godziny. Po namoczniu
wodę odlewamy.Wszyskie składniki oprócz wiórków kokosowch miksujemy w blenderze.Wylewamy zawartość blendera do miski i mieszamy z wiórkami kokosowymi.Jezeli masa jest zbyt lejąca dodajemy jeszcze wiórek. Nakładamy łyżką a blachę wysmarowaną
olejem.Posypujemy
ciasteczka wiórkami i pieczemy 15-30 min, w piekarniku w temp. 360F czyli 180 C.