ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Kokosanki
Przez Marzena 20 października 2017
Najbardziej ulubione ciastka z dzieciństwa to dla mnie kokosanki. Pyszne mięciutkie, lekko ciągnące nie za słodkie. Tak je pamiętam. Nie wszędzie można było takie pyszne dostać więc wyczekiwałam tego dnia kiedy mama przyniesie do domu właśnie takie idealne.
Moje wegańskie kokosanki robiłam już w różnych wersjach i generalnie wszystkie zjadałam z nim zrobiłam zdjęcie. Dzisiaj zapraszam wszystkich wielbicieli kokosanek do pieczenia i podzielania się zdjęciami oraz uwagami.
Składniki
ugotowana kasza jaglana - 1/2 szklanki
mleko kokosowe z puszki (bardzo gęste) - 1 szklanka
brązowy cukier lub kokosowy - 4 łyżki
drobne wiórki kokosowe - ok. 3 szklanki
soda do pieczenia - 1/2 łyżeczki
wanilia - 1 łyżeczka
szczypta soli
orzechy nerkowca (cashew) - 1/2 szklanki
siemię lniane - zmielone - 2 łyżki
Instrukcje
Orzechy moczymy w wodzie ok 1 godziny. Po namoczniu wodę odlewamy.
Wszyskie składniki oprócz wiórków kokosowch miksujemy w blenderze.
Wylewamy zawartość blendera do miski i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Jezeli masa jest zbyt lejąca dodajemy jeszcze wiórek. Nakładamy łyżką a blachę wysmarowaną olejem.
Posypujemy ciasteczka wiórkami i pieczemy 15-30 min, w piekarniku w temp. 360F czyli 180 C.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/kokosanki