Wykonanie
Przez Marzena 1 października 2017Brownie bardzo popularne ciasto które kiedy pierwszy raz zobaczyłam to odrazu pomyślałam ale zakalac. Wyobaraźcie sobie moje zdziwienie kiedy moi znajomi wmawiali że tak ma być.Okazuje się że brownie jak głosi historia powstało zupełnie przez przypadek a raczej pomyłkę kucharza i odrazu stało się
hitem. W USA można je kupić wszędzie ale niestety nie da się go zjeść bo jest okropnie słodkie. Najczęściej jest spożywane z
mlekiem lub
lodami albo
bitą śmietaną.Jaglane
czekoladowe to wersaja "brownie" po polsku jest zdecydowanie mniej słodka i kaloryczna niż ta oryginalna ale równie smaczna i o wiele, wiele zdrowsza.Polecam.Składniki
kasza jagalna - ugotowana - 1 1/2 szklankiwegańska
czekolada - 1/2 tabliczkicarob (karob) - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 szklanka
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane
daktyle z
wodą) - 2 łyżki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 6 łyżek
soda do pieczenia - 3/4 łyżeczki
orzechy włoskie - 1/2 szklankizimielone
siemię lniane - 2 łyżki
brązowy cukier lub
kokosowy - 1 łyżkaInstrukcjeUgotowaną
kaszę jaglaną,
wiórki kokosowe,
siemię lniane mieszamy razem delikatnie ręcznym mikserem. Uważajmy aby nam nie wyszła zbita papka.Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i resztę składników. Dokładnie mieszamy.Wkładamy do foremki (do tarty posmarowanej i posypanej
kakao) posypujemy
orzechami włoskimi.Pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180C (360F).