ßßß Cookit - przepis na Jaglane czekoladowe czyli brownie po polsku

Jaglane czekoladowe czyli brownie po polsku

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 1 października 2017
Brownie bardzo popularne ciasto które kiedy pierwszy raz zobaczyłam to odrazu pomyślałam ale zakalac. Wyobaraźcie sobie moje zdziwienie kiedy moi znajomi wmawiali że tak ma być.
Okazuje się że brownie jak głosi historia powstało zupełnie przez przypadek a raczej pomyłkę kucharza i odrazu stało się hitem. W USA można je kupić wszędzie ale niestety nie da się go zjeść bo jest okropnie słodkie. Najczęściej jest spożywane z mlekiem lub lodami albo bitą śmietaną.
Jaglane czekoladowe to wersaja "brownie" po polsku jest zdecydowanie mniej słodka i kaloryczna niż ta oryginalna ale równie smaczna i o wiele, wiele zdrowsza.
Polecam.
Składniki
kasza jagalna - ugotowana - 1 1/2 szklanki
wegańska czekolada - 1/2 tabliczki
carob (karob) - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 szklanka
daktyle (pasta daktylowa czyli już zmiksowane daktyle z wodą) - 2 łyżki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 6 łyżek
soda do pieczenia - 3/4 łyżeczki
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
zimielone siemię lniane - 2 łyżki
brązowy cukier lub kokosowy - 1 łyżka
Instrukcje
Ugotowaną kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, siemię lniane mieszamy razem delikatnie ręcznym mikserem. Uważajmy aby nam nie wyszła zbita papka.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Wkładamy do foremki (do tarty posmarowanej i posypanej kakao) posypujemy orzechami włoskimi.
Pieczemy w piekarniku ok 30-40 min. w temp. 180C (360F).
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/jaglane-czekoladowe-czyli-brownie-po-polsku