Wykonanie
środa, 8 Listopad 2017, autor: blue_megi, 2 komentarzeOrientalna
sałatka z
grzybami i warzywami.Składniki:2 duże portobello1
awokado1
limonka1 mała
cukinia1
kapusta pak choi2 łyżki
sezamu uprażonego na suchej patelnimarynata do
grzybów:1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżeczka
sosu rybnego2 łyżki
oleju rzepakowegodressing do sałatki:1 łyżeczka czerwonej pasty
chili lub
sosu tabasco1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowego2 łyżki
majonezusok z połówki
limonkiDodatkowo będziecie potrzebować obieraczki do julienne, żeby pokroić
cukinię. Jeśli jej nie macie, możecie pokroić
cukinię zwykłą obieraczką w cienkie paseczki jak tagliatelle.Na początku oczyszczamy
grzyby ręcznikiem papierowym i kroimy je w około półcentymetrowe plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy do niej pokrojone
grzyby i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty marynatą. Odstawiamy.Robimy sos mieszając czerwoną pastę
chili,
sos sojowy,
olej sezamowy,
majonez i
sok z limonki. Dodajemy pokrojoną
kapustę pak choi.
Cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do julienne.
Awokado kroimy w półplasterki.Patelnię mocno rozgrzewamy. Układamy obok siebie plasterki
grzybów i smażymy z obydwu stron, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Przesuwamy
grzyby na bok patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę
oleju i wrzucamy pokrojoną
cukinię. Smażymy, mieszając, aż
cukinia straci chrupkość i wchłonie sok, który powstał podczas smażenia
grzybów. Zdejmujemy z ognia.Na talerzu układamy porcję
kapusty. Na
kapuście kładziemy połowę
cukinii, plasterków portobello i
awokado. Posypujemy uprażonym
sezamem. Dekorujemy kawałkami
limonki. Podajemy od razu.