ßßß Cookit - przepis na Sałatka z portobello i pak choi

Sałatka z portobello i pak choi

nazwa

Wykonanie

środa, 8 Listopad 2017, autor: blue_megi, 2 komentarze
Orientalna sałatka z grzybami i warzywami.
Składniki:
2 duże portobello
1 awokado
1 limonka
1 mała cukinia
1 kapusta pak choi
2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
marynata do grzybów:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżki oleju rzepakowego
dressing do sałatki:
1 łyżeczka czerwonej pasty chili lub sosu tabasco
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki majonezu
sok z połówki limonki
Dodatkowo będziecie potrzebować obieraczki do julienne, żeby pokroić cukinię. Jeśli jej nie macie, możecie pokroić cukinię zwykłą obieraczką w cienkie paseczki jak tagliatelle.
Na początku oczyszczamy grzyby ręcznikiem papierowym i kroimy je w około półcentymetrowe plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy, żeby każdy plasterek był pokryty marynatą. Odstawiamy.
Robimy sos mieszając czerwoną pastę chili, sos sojowy, olej sezamowy, majonez i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi.
Cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki do julienne.
Awokado kroimy w półplasterki.
Patelnię mocno rozgrzewamy. Układamy obok siebie plasterki grzybów i smażymy z obydwu stron, aż zmiękną i mocno się zrumienią. Przesuwamy grzyby na bok patelni, w razie potrzeby dodajemy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną cukinię. Smażymy, mieszając, aż cukinia straci chrupkość i wchłonie sok, który powstał podczas smażenia grzybów. Zdejmujemy z ognia.
Na talerzu układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy połowę cukinii, plasterków portobello i awokado. Posypujemy uprażonym sezamem. Dekorujemy kawałkami limonki. Podajemy od razu.
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/salatka-z-portobello-i-pak-choi