Wykonanie
Mam dla was dzisiaj przepis na super murzynka, którego
jadłam ostatnio w pracy pod postacią wuzetki. Przepis dostałam od Beatki i postanowiłam wykorzystać to ciasto na różne sposoby, bo jest fantastyczne w smaku, nie jest suche i może być bazą do stworzenia innych słodkości. Koniecznie spróbujcie takiej wersji i upieczcie pyszne ciacho dla rodzinki. Ciasto możecie przełożyć kremem lub
dżemem. Możliwości jest naprawdę wiele.Miłej niedzieli kochani.Składniki:- 4
jajka- 400 g
cukru- 680 g
mąki pszennej (od Kłos-Pol)- 500 ml
mleka- 220 ml
oleju- słoik
dżemu porzeczkowego (300 g)- 40 g
kakao- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
masła do wysmarowania blaszkiDo miski wbijamy
jajka i dodajemy
cukier. Miksujemy wszystko mikserem lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy
mleko i
olej i ponownie mieszamy, wsypujemy
mąkę porcjami i miksujemy. Dodajemy
kakao i
proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec wkładamy do miski
dżem i mieszamy łyżką.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód, a boki smarujemy
masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 minut.Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy ciasto wykorzystać na różne sposoby, możemy posypać je
cukrem pudrem, polać
polewą czekoladową, przełożyć
dżemem lub kremem.Smacznego.