ßßß
Mam dla was dzisiaj przepis na super murzynka, którego jadłam ostatnio w pracy pod postacią wuzetki. Przepis dostałam od Beatki i postanowiłam wykorzystać to ciasto na różne sposoby, bo jest fantastyczne w smaku, nie jest suche i może być bazą do stworzenia innych słodkości. Koniecznie spróbujcie takiej wersji i upieczcie pyszne ciacho dla rodzinki. Ciasto możecie przełożyć kremem lub dżemem. Możliwości jest naprawdę wiele.Miłej niedzieli kochani.Składniki:- 4 jajka- 400 g cukru- 680 g mąki pszennej (od Kłos-Pol)- 500 ml mleka- 220 ml oleju- słoik dżemu porzeczkowego (300 g)- 40 g kakao- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka masła do wysmarowania blaszkiDo miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy wszystko mikserem lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko i olej i ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę porcjami i miksujemy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec wkładamy do miski dżem i mieszamy łyżką.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód, a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 minut.Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy ciasto wykorzystać na różne sposoby, możemy posypać je cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, przełożyć dżemem lub kremem.Smacznego.