ßßß

Składniki na kruche ciasto:3 żółtka30 g cukru pudrupół łyżeczki proszku do pieczeniapół opakowania cukru wanilinowego150 g mąki pszennej100 g ziemnego masłaSkładniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .Składniki masy mascarpone:250 ml śmietanki kremówki300 g borówek250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudrunasionka z 1 laski wanilii online w firmie FriscoPrzygotowanie masy serowej:Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody.Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy.Składniki bezy:3 białka w temperaturze pokojowej150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków2 łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie bezy:Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce.Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIAForma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.