Wykonanie
Syte , podzielne i dość szybie danie
makaronowe. Takie łazanki za dzieciństwa często przygotowywała mama, teraz ze smakiem zajada się nimi cała moja rodzina.W obfitym sezonie
grzybowym pieczarki mama zastępowała
grzybami leśnymi to dopiero bł rarytas !Zaś na szybko często robiła z samą
kapustą i
kiełbasą , każda wersja przepyszna
Składniki:500g
makaronu łazanki500g.
kapusty kiszonej500g.
boczku parzonego500g
cienkiej kiełbasy500g
pieczarek2 duże
cebule4 łyżki suszonego
majerankusól pieprzPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kapustę kiszoną gotować do miękkości, około 40 min, odcedzić, pokroić.
Boczek,
kiełbasę i
cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.Na suchej patelni przesmażyć
boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać
kiełbasę i
cebulę.Smażyć na rumiano.Dołożyć
pieczarki , dusić do odparowania płynu.Na patelnie dodać
kapustę kiszoną , smażyć kolejne 5 min. aż
kapusta lekko się przyrumieni.W
między czasie doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem.Całość wymieszać z
makaronem pozostawić kolejne 2-3 min na gazie dokładnie mieszając.
Smacznego