Wykonanie
Łazanki to nasze tradycyjne polskie danie. Często stoi na
stole wigilijnym, choć coraz częściej zajada się je bez okazji świątecznej. Łazanki to rodzaj
makaronu który ma kształt kwadracików, jednak do sporządzenia tego dania nada się także inny rodzaj, jednak musi być to
makaron raczej krótki i taki który łatwo chwycić widelcem. Ja najczęściej łazanki zamieniam na świderki, bo tak lubią moje dzieci.Łazanki podaje się z
grzybami,
kiełbasą i
kapustą. U mnie na tę chwilę, pojawiły się w tym przepisie
pieczarki, jednak jesienią zastępuje je kapeluszami z podgrzybków.
Kapustę zawsze
daję kwaszoną. Do całości dodaje 2 duże
cebule - nic innego jak ona nie podkreśli tak wspaniale smaku całego dania.Danie to jest syte i wysokokaloryczne, więc jeżeli jesteś na diecie to nie polecam ;)Czas wykonania: 40 minut.
Przepis własny.Składniki na 4 porcje:40 dag
pieczarek40 dag
kiełbasy np. śląskiej2 duże
cebule50 g
smalcu200g
makaronułyżka
suszonego oreganosól i
pieprz do smaku20 dag
kapusty kwaszonejWykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Odcedzić.
Kapustę kiszoną przepłukać jezeli jest bardzo kwaśna. Ugotować na miękko z dodatkiem
soli.
Pieczarki pociąć na plastry,
cebulę na
nitki, a
kiełbasę w kotkę ( nie obierać jej).Na dużej patelni rozgrzać
smalec. Najpierw dodać
pieczarki i dość mocno je posolić. Podsmażać przez kilka minut by straciły smak surowizny. Następnie dodać
cebulę. Całość razem chwilkę podsmażyć, by
cebula zmiękła. Na końcu dodać
kiełbasę, pozwolić jej się lekko przyrumienić.
Makaron włożyć do większego garnka, dodać do niego
kapustę oraz podsmażone produkty z patelni. Doprawić do smaku
pieprzem i
solą jeżeli jest taka konieczność. Dodać łyżkę
suszonego oregano. Całość bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Zostawić na 20 minut by choć lekko się przegryzły wszystkie składniki.Łazanki najlepiej smakują dnia kolejnego :)Smacznego!