ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :)
Składniki farszu ( 4 duże porcje):
3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól do smaku
pieprz
500 g pieczarek
1 kg kapusty kiszonej
oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek
400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje)
Wykonanie farszu:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebuli.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.
Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza.
Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.
Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić pietruszką.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/azanki-z-kapusta-i-pieczarkami.html