Wykonanie
Syte , podzielne i dość szybie danie
makaronowe. Takie łazanki za dzieciństwa często przygotowywała mama, teraz ze smakiem zajada się nimi cała moja rodzina.
W obfitym sezonie
grzybowym pieczarki mama zastępowała
grzybami leśnymi to dopiero bł rarytas !
Zaś na szybko często robiła z samą
kapustą i
kiełbasą , każda wersja przepyszna


Składniki:
500g
makaronu łazanki
500g.
kapusty kiszonej500g.
boczku parzonego
500g
cienkiej kiełbasy500g
pieczarek2 duże
cebule4 łyżki suszonego
majerankusól pieprzPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kapustę kiszoną gotować do miękkości, około 40 min, odcedzić, pokroić.
Boczek,
kiełbasę i
cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Na suchej patelni przesmażyć
boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać
kiełbasę i
cebulę.
Smażyć na rumiano.
Dołożyć
pieczarki , dusić do odparowania płynu.
Na patelnie dodać
kapustę kiszoną , smażyć kolejne 5 min. aż
kapusta lekko się przyrumieni.
W
między czasie doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Całość wymieszać z
makaronem pozostawić kolejne 2-3 min na gazie dokładnie mieszając.

Smacznego