ßßß Cookit - przepis na Droďż˝dďż˝owe rďż˝yczki

Dro�d�owe r�yczki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasto marchewkowo jabłkowe
Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)
Składniki:
mąka pszenna typ 500 – 500 g
drożdże świeże – 35 g
mleko ciepłe – 250 ml
jajko – 1 szt
masło miękkie – 100 g
sól – szczypta
cukier 100 g
Dodatkowo:
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
jajo
Wykonanie:
Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.
poniedziałek, 02 października 2017, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Jabłecznik śmietanowo bezowy
No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :) Biszk
Jabłecznik z mascarpone
Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie prz
Borówkowo poziomkowa pokusa
Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu ,
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2017/10/Drozdzowe-rozyczki.html