Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto
marchewkowo jabłkoweUwielbiam zapach
drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając
mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)Składniki:
mąka pszenna typ 500 – 500 g
drożdże świeże – 35 g
mleko ciepłe – 250 ml
jajko – 1 szt
masło miękkie – 100 g
sól – szczypta
cukier 100 gDodatkowo:
jabłka 1 kg
cukier 1 szklanka
jajoWykonanie:Do misy wsypuje
mąkę przesianą robię w niej dołek.
Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego
mleka i dodaje łyżeczkę
cukru,przelewam do wgłębienia w
mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym
jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.
poniedziałek, 02 października 2017, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyJabłecznik
śmietanowo bezowyNo to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)
BiszkJabłecznik z
mascarponeWpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane
jabłkami i kremem z dodatkiem
kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie prz
Borówkowo poziomkowa pokusaSmaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne
owoce,
bita śmietana i
bezy to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu ,KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter