ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym

Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czernina na podrobach z kaczki
Bezy miniaturki »
Od rana mam dobry humor , tak sobie podśpiewuje . Jestem ciekawa jak mi wyjdzie moja drożdżówka . Pierwszy raz robię w takim kształcie , ale to naprawdę frajda .
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
30 g drożdży
1 jajko
5 łyżek cukru
100 g stopionego letniego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania ciasta
Wykonanie ciasta :
Do misy wsypujemy przesianą mąkę , robimy w środku dołek. Mleko podgrzewamy w mikrofali ( tak jest najszybciej) . Do ciepłego mleka kruszymy drożdże , dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do przygotowanego wcześniej dołka w mace , delikatnie mieszamy - powstaje zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut. Roztapiamy masło i dodajemy do mąki wbijamy jajo i wsypujemy resztę cukru i szczyptę soli . Wyrabiamy ciasto koło 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na mniejsze porcję . Każdy kawałek ciasta wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką . Na każde kółeczko nakładam nadzienie porzeczkowe . Składam na połowę kółeczko i końce sklejam palcami i tak wkładam do formy jeden obok drugiego ,potem następna kolejka , aż do zapełnienia .
Nadzienie porzeczkowe:
Porzeczki czarne 1 kg
cukier 1 szklanka
Wykonanie nadzienia :
Do garnka wkładamy porzeczki umyte i bez szypułek . Gotujemy je do odparowania soku ( porzeczki rozpadną się) . Dodajemy cukier i mieszamy koło 40 minut. Przekładamy do słoiczków i zagotowujemy je ( 10 minut od zagotowania).
piątek, 09 października 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/10/Ciasto-drozdzowe-z-nadzieniem-porzeczkowym.html