Wykonanie
Przez Marzena 1 czerwca 2017Najbardziej wyczekiwanym dla mnie czasem w dzieciństwie były sezon
truskawkowy. Cieszyłam się kiedy rano mogłam pobiec do ogrodu i nazbierać sobie na śniadnie soczyste, czerwone truskaweczki. To były czasy kiedy mogłam je jeść 3
razy dziennie a nawet częściej. No tak trzeba tutaj się przyznać że ze
śmietaną i
cukrem.To było jednak bardzo dawno temu a o weganach mało kto słyszał.Dzisiaj chcę was zachęcić do zrobienia mojego ulubionego szejka który dokładnie przypomnina mi smaki z dzieciństwa. Osoby które już zdążyły go posmakować w moim domu były przekonane że jest on ze
śmietaną.Jestem pewna że ten szejk pokochacie odrazu.
Składniki
truskawki świeże lub mrożone - 1,5 szklanki
migdały - 1/2 szklanki
mleko roślinneplasterek
cytryny lub
sok z cytrynymaliny mrożone lub świeżeInstrukcjeWrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na jednolitą masę dodając tyle
mleka aby uzyskać konsystencję szejka.#
maliny dodajemy zupełnie opcjonalnie tylko dla uszyskania bardziej czerwonego koloru.# zamiast
bananów można dodać
daktyle# jeżeli mamy blender osłabej mocy to proponuję moczyć
migdały przez noc lub 24 godziny. Macie wtedy większą szansę na kremowy szejk bez wiórek.