ßßß Cookit - przepis na Szejk truskawkowo-śmietankowy

Szejk truskawkowo-śmietankowy

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 1 czerwca 2017
Najbardziej wyczekiwanym dla mnie czasem w dzieciństwie były sezon truskawkowy. Cieszyłam się kiedy rano mogłam pobiec do ogrodu i nazbierać sobie na śniadnie soczyste, czerwone truskaweczki. To były czasy kiedy mogłam je jeść 3 razy dziennie a nawet częściej. No tak trzeba tutaj się przyznać że ze śmietaną i cukrem.To było jednak bardzo dawno temu a o weganach mało kto słyszał.
Dzisiaj chcę was zachęcić do zrobienia mojego ulubionego szejka który dokładnie przypomnina mi smaki z dzieciństwa. Osoby które już zdążyły go posmakować w moim domu były przekonane że jest on ze śmietaną.
Jestem pewna że ten szejk pokochacie odrazu.
Składniki
truskawki świeże lub mrożone - 1,5 szklanki
migdały - 1/2 szklanki
mleko roślinne
plasterek cytryny lub sok z cytryny
maliny mrożone lub świeże
Instrukcje
Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na jednolitą masę dodając tyle mleka aby uzyskać konsystencję szejka.
# maliny dodajemy zupełnie opcjonalnie tylko dla uszyskania bardziej czerwonego koloru.
# zamiast bananów można dodać daktyle
# jeżeli mamy blender osłabej mocy to proponuję moczyć migdały przez noc lub 24 godziny. Macie wtedy większą szansę na kremowy szejk bez wiórek.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/szejk-truskawkowo-smietankowy