ßßß Cookit - przepis na " Sernik skďż˝adany "

" Sernik sk�adany "

nazwa

Wykonanie

Cóż tu dużo pisać...po prostu trzeba spróbować!!!
Jak dla mnie cisto naprawdę rewelacyjne i na pewno smakiem wynagrodzi Wam czas poświęcony na przygotowanie go.
Na biszkopt orzechowy:
5 jajek
15 dkg cukru kryształu
10 dkg mąki pszennej
10 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na Ser I :
60 dkg sera na sernik
20 dkg cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
6 jaj
15 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na Ser II :
60 dkg sera na sernik
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
15 dkg masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki kakao
Na masę orzechową:
20 dkg orzechów włoskich ( zmielonych drobno)
1 szkl mleka
25 dkg masła
20 dkg cukru pudru
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier ,dokładnie ubijamy a następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 30 min.
Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.
Ser I :
Masło ucieramy z cukrem na puszysto następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy,dodajemy ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.
Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy do sera i delikatnie mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy gotowy ser na blaszkę i pieczemy 60 min w 180°C.
Ser II :
Przygotowujemy tak jak ser I dodając razem z mąką kakao. Pieczemy w 180°C prze 60 min.
Masa:
Orzechy drobno mielimy a następnie zalewamy gorącym mlekiem. Masło ucieramy na puszysto z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone ,zaparzone orzechy i dokładnie ucieramy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- 1/3 masy orzechowej-ser II-kolejna część masy orzechowej-biszkopt orzechowy-masa orzechowa - ser I
Całość można polać polewą czekoladową.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2017/02/Sernik-skladany.html