ßßß
(6-8 porcji)Składniki:6 mięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki4 duże cebule, pokrojone w plasterki2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki miodu2 łyżki octu z białego wina1/2 szklanki oleju roślinnegosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni, włóż cebulę i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia.Następnie dodaj resztę oleju, koncentrat pomidorowy, miód i ocet, dopraw solą i pieprzem do smaku i podgrzej jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.Do przestygniętej cebuli wmieszaj filety, przełóż do słoika i odstaw na noc do lodówki.Smacznego!
English versionHerring with honeyed onion(6-8 servings)Ingredients:6 herring fillets, cut into 2 cm pieces4 large onions, sliced2 tablespoons tomato paste2 tablespoons honey2 tablespoons white wine vinegar1/2 cup vegetable oilsalt and pepper to tastePreparation:Heat 2 tablespoons of oil in a large pan, add onion and cook over medium heat until translucent.Add oil, tomato paste, honey and vinegar, season with salt and pepper to taste and cook for 2-3 minutes. Set aside to cool.Mix in herring, transfer to a jar and palce in the refrigerator, preferably overnigt.Enjoy!
Share the post "Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion"


