ßßß Cookit - przepis na Zimowe wieczory z herbatą TET

Zimowe wieczory z herbatą TET

nazwa

Wykonanie

Jak już pewnie wiecie z moich poprzednich wpisów uwielbiam herbatę. W mojej szafce zawsze znajduje się kilka rodzajów herbaty: zielonej, białej i earl grey. Czarne herbaty pijam bardzo rzadko. Staram się kupować dobrą jakościowo, liściastą herbatę, bo tylko taka najlepiej smakuje i posiada najwięcej walorów zdrowotnych.
Latem zazwyczaj pijam zielone, lekkie herbaty, jednak gdy przychodzi zima i zbliżają się święta lubię wieczorem zapalić cynamonowy wosk, dzięki któremu w całym domu pachnie świętami, zaparzyć filiżankę dobrej, ciemnej herbaty z dodatkiem cytryny, miodu, imbiru lub rumu i oddać się dobrej lekturze lub przeglądaniu przepisów na zbliżające się Boże Narodzenie.
Z przyjemnością zatem nawiązałam współpracę z marką TET (True English Tea), aby móc przetestować ich produkty.
Herbata TET Lord Grey to najsłynniejsza angielska mieszanka. Zawiera połączenie wyselekcjonowanych herbat o szczególnie dużych liściach z prowincji Assam. Herbaty te posiadają ciemną barwę i charakterystyczny nasycony smak. Mieszankę dopełnia świeży aromat bergamotki. Liście pięknie pachną. Już podczas otwierania pudełka z herbatą zapach bardzo zachęcił mnie do jej spróbowania.
Skład: Lord Grey to herbata indyjska czarna i naturalny olejek z bergamotki.
Pamiętajcie, że prawidłowe przygotowanie herbaty ma duży wpływ na jej smak i działanie. Zbyt krótkie parzenie nie uwolni całego jej aromatu, a zbyt długie pozostawi gorzki posmak.
Woda
Do przygotowania herbaty trzeba wybrać odpowiednią wodę. Woda z kranu może zawierać dużą ilość soli mineralnych, co wpłynie na smak naparu. Lepiej sięgnąć po wodę przefiltrowaną lub kupić niegazowaną wodę mineralną. Dzięki temu susz odda cały swój aromat.
Parzenie
Czarna herbata Lord Grey powinna być parzona od 3 do 5 minut w wodzie o temperaturze 98 st. C. To będzie około 1 minutę od zagotowania wody.
Przygotowanie herbaty:
1. Otwieramy zaparzacz i wsypujemy do niego łyżeczką suszone liście herbaty. 1 łyżeczka suszu wystarczy do przygotowania 200 ml naparu. Zamykamy zaparzacz.
2. Zaparzacz wkładamy do imbryka. Zagotowujemy wodę. Po minucie od jej zagotowania zalewamy imbryk z suszem. Parzymy przez 3-5 minut.
3. Gdy herbata osiągnie swą moc wyciągamy zaparzarz i nalewamy herbatę do kubków/filiżanek.
Teraz do herbaty możemy dodać nasze ulubione dodatki:
cytrynę
miód
imbir
– rum/miód pitny/whisky
suszoną żurawinę
goździki
anyż
cynamon
sok malinowy
Osobiście najbardziej smakowała mi herbata z dodatkiem cytryny, żurawiny, goździków i anyżu. Gdy mam ochotę na prawdziwie korzenną herbatę przygotowuję najpierw w rondelku wodę z dodatkiem korzennych przypraw i taką wodą dopiero zalewam herbatę. Polecam wypróbować.
Herbata TET Lord Grey bardzo mi posmakowała. Jest delikatna, ale zarazem wyrazista. Posiada głęboki smak i piękny kolor. Na pewno tej zimy będzie bazą wielu moich herbacianych pomysłów. Cieszy także fakt, że ta wysokojakościowa herbata jest bardzo przystępna cenowo. Moi Drodzy polecam Wam spróbować tę herbatę, na pewno wam zasmakuje, a zestaw z pięknym kubkiem może być świetnym prezentem na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Tak jak już wcześnej wspominałam nie przepadam za herbatą w torebkach, ale gdy przychodzą goście lubię mieć ją pod ręką, gdyż niektórzy nie przepadają za liściastą, a przy większej liczbie gości na pewno jest poręczniejsza w użyciu. TET English Breakfast na pewno sprawdzi się na takie okazje. Przy okazji jest też pięknie zapakowana.
KONKURS TET
Mam dla Was jeszcze niespodziankę. Marka TET organizuje konkurs „Wygraj podróż swojego życia”, w którym możecie wygrać między innymi tygodniowy rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym lub lot balonem! Wystarczy, że na stronie http://www.tettea.com/survey-results/ wypełnicie ankietę na temat Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiecie na pytanie konkursowe.
Wpis powstał we współpracy z marką TET.
Źródło:http://smakowisko.pl/zimowe-wieczory-z-herbata-tet