Wykonanie
Biszkopt:- 4
jajka- 1 szklanka
cukru pudru- 3 czubate łyżki
mąki pszennej- 4 łyżki ciemnego
kakao- 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki naparu z
kawyPiekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).
Jajka ubić z
cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała).
Mąki,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z
jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić
kawą.Wiśniowa nuta:-
dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami
owoców ( do kupienia w Lidlu)Nasączony
biszkopt posmarować
dżemem wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.Masa serowa z
czekoladą:- 200 ml
śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)- 2 małe
serki homogenizowane o smaku waniliowym- 1 tabliczka
mlecznej czekolady- 2 usztywniacze do
bitej śmietany typu śmietanfix- ewentualnie 2 łyżeczki
cukru pudru- odrobinka
soliŚmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę
soli, pod koniec dodać śmietanfixy i
serki homogenizowane .
Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać
cukier puder. Masę wyłożyć na
biszkopt posmarowany
dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.Elastyczna
polewa czekoladowa:- 200 ml
śmietanki tortowej 30 lub 36 %- tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowej
Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną
czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.