Wykonanie
             Biszkopt
Biszkopt:- 4 
jajka- 1 szklanka 
cukru pudru- 3 czubate łyżki 
mąki pszennej- 4 łyżki ciemnego 
kakao- 1/2 łyżki 
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka 
proszku do pieczenia- 3 łyżki naparu z 
kawyPiekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).
Jajka ubić z 
cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). 
Mąki, 
kakao i 
proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z 
jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować 
masłem i wysypać 
bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić 
kawą.Wiśniowa nuta:- 
dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami 
owoców ( do kupienia w Lidlu)Nasączony 
biszkopt posmarować 
dżemem  wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.Masa serowa z 
czekoladą:- 200 ml 
śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)- 2 małe 
serki homogenizowane o smaku waniliowym- 1 tabliczka 
mlecznej czekolady- 2 usztywniacze do 
bitej śmietany typu śmietanfix- ewentualnie 2 łyżeczki 
cukru pudru- odrobinka 
soliŚmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę 
soli, pod koniec dodać śmietanfixy i 
serki homogenizowane . 
Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać 
cukier puder. Masę wyłożyć na 
biszkopt posmarowany 
dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.Elastyczna 
polewa czekoladowa:- 200 ml 
śmietanki tortowej 30 lub 36 %- tabliczka 
czekolady mlecznej lub deserowej
Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną 
czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.