Wykonanie
Tak jak obiecałam mam dla was jeden z przepisów z książki "My New Roots"Sarah Britton. Są to łamańce
słonecznikowo-
sezamowe. Takie małe, pyszne batoniki. Przekąska dla każdego, dla dzieci i dorosłych. Fajnie się je chrupie na podwieczorek lub, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zdrowego. Zdecydowanie polecam takie słodkości, do zrobienia w kilka chwil. Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 175 g
słonecznika- 45 g wiórek
kokosowych- 35 g nasion
sezamu- 75 g
suszonej żurawiny lub
rodzynek - ja dałam pół na pół- 1 płaska, mała łyżeczka
soli- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 2 łyżki
oleju kokosowego (Woj-Len)- 125 ml
syropu z
brązowego ryżu lub słodu jęczmiennego - ja dałam
miód gryczanyWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, grzanie góra-dół.Do miski wsypujemy
słonecznik,
wiórki kokosowe,
sezam,
żurawinę i
słonecznik,
sól oraz
cynamon, mieszamy wszystko razem.W garnku rozgrzewamy
olej kokosowy i dodajemy
miód, mieszamy aż wszystko się rozpuści, wszystko
róbcie na małym ogniu.Następnie rozpuszczony
olej z
miodem wlewamy do miski ze
słonecznikiem i resztą składników, mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy.Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, wykładamy naszą masę i wyrównujemy jej grubość natłuszczoną szpatułką lub łyżką, ja uformowałam owalne koło.Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia masy. I teraz możemy masę połamać na kawałki lub tak jak ja pokroić nożem. Tak powstały pyszne i zdrowe batoniki.Smacznego.