Wykonanie
< Szybki i smaczny kapuśniak
Kawa jesienno – zimowa >Pikantny krem
dyniowo – marchwiowy
Składniki na 2 duże porcjeĆwiartka upieczonej dyni hokkaido *razem ze skórką3 średnie
marchewkipół litra
bulionu warzywnego1
cebula3 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ostrej pasty z
chilli np. harissapół łyżeczki
kurkumyWykonanieObraną
marchew oraz
dynię ze skórką wkładamy do brytfanki z odrobiną
wody na dnie i pieczemy do miękkości w piekarniku. Ok. 25 min w temp 190 C.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną
oliwy lub
masła.Po wyjęciu z piekarnika warzywa kroimy w mniejsze kawałki i blendujemy razem z
cebulą na mus.Dolewamy po trochu
bulionu i miksujemy ponownie, sprawdzając przy tym konsystencję jaka nam odpowiada.Dodajemy wyciśnięty
czosnek, starty
imbir,
sól, pastę
chilli,
kurkumę.Gotujemy jeszcze wszystko razem ok. 15 min.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Szybki i smaczny kapuśniak
Kawa jesienno – zimowa >