Wykonanie
Od jakiegoś czasu, kupno dobrego
chleba stało się wyzwaniem. W czasie wakacji nie miałam z tym problemu. Szłam rano do ulubionej piekarni, i świeżutki, pyszny
chleb miałam na wyciągnięcie ręki. Sytuacja mocno się skomplikowała, kiedy wakacje się skończyły i trzeba wrócić do pracy. Brakuje mi czasu na to, żeby rano biec do piekarni, a kiedy wracam z pracy właściwie nie ma w czym wybierać. Więc jestem skazana na
chlebowe dmuchańce których, za żadne skarby nie da się kroić ani posmarować
masłem, bo tak się kruszą. To naprawdę jest nie do zniesienia. Dlatego postanowiłam, że trochę pokombinuję w temacie pieczenia
chleba. Kiedyś piekłam
chleb ze
słonecznikiem, ale przestałam, a przepis gdzieś się zagubił i nie potrafię go sobie przypomnieć. Ten który przygotowałam dziś jest naprawdę pyszny. Robiłam go już kilka
razy, i za każdym razem jest tak samo pyszny. Miękki z chrupiącą skórką. Dość sporo
rozmarynu dostałam ostatnio od koleżanki z pracy, i teraz właściwie dodaję go do wszystkiego. Aromat
rozmarynu podczas pieczenia jest niesamowity. Przepis jest tak prosty, a
chleb tak smaczny, że na pewno zagości u mnie na dłużej. Najlepiej smakuje w dzień pieczenia. A jeśli coś zostanie świetnie nada się na
śniadaniowe tosty:) Z tych proporcji wychodzi jeden niezbyt wielki bochenek. Ostatnio przepis podesłałam mojej przyjaciółce, wieczorem dostałam smsa, że to najlepszy
chleb jaki do tej
pory robiła. Myślę, że to dla niego najlepsza rekomendacja:)

Składniki:25 g świeżych
drożdżyłyżka
cukru1 i 1/3 szklanki ciepłej
wody3 szklanki
mąki (użyłam 2 szklanek
mąki pszennej i jednej
mąki żytniej chlebowej typ 720)1,5 płaskiej łyżeczki
soliłyżeczka (płaska) suszonego
rozmarynu- można pominąć, dodać więcej lub inną ulubioną
przyprawęWykonanie:W misce wymieszaj
drożdże,
cukier i ciepłą
wodę. Poczekaj 10 minut aż zacznie bąbelkować. W dużej misce wymieszaj
mąkę,
sól i
rozmaryn. Zrób wgłębienie i wlej
wodę z
drożdżami. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze przez chwilę wyrabiaj i przełóż do formy wysmarowanej odrobiną
masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 190 stopni i piecz przez 25-30 minut.Smacznego!