ßßß
 
            
         Do powideł śliwki powinny być bardzo dojrzałe i słodkie. Takie śliwki z przymarszczoną skórka przy ogonku , wyglądające na przejrzałe są najlepsze. Mocno słodkie śliwki nie potrzebuja wogóle cukru tylko długotrwałego procesu smażenia. Można dodać miążśz z laski wanilii lub dobrą wanilię w proszku lub płynie, domowej roboty. Oczywiście cukier też można dodać jeśli ktoś lubi bardziej słodkie powidła, tylko nie za dużo. Przy bardzo słodkich śliwkach max. 100 gram cukru na 1 kg owoców.
Do powideł śliwki powinny być bardzo dojrzałe i słodkie. Takie śliwki z przymarszczoną skórka przy ogonku , wyglądające na przejrzałe są najlepsze. Mocno słodkie śliwki nie potrzebuja wogóle cukru tylko długotrwałego procesu smażenia. Można dodać miążśz z laski wanilii lub dobrą wanilię w proszku lub płynie, domowej roboty. Oczywiście cukier też można dodać jeśli ktoś lubi bardziej słodkie powidła, tylko nie za dużo. Przy bardzo słodkich śliwkach max. 100 gram cukru na 1 kg owoców. składnikiMocno dojrzałe, miękkie i słodkie śliwki węgierki lub inne / tyle kg ile macie ochotę przrobić*ja robiłam powidła z 5 kg śliwek plus dodałam do nich 250 gram cukru.wanilia/ opcjonalnieCzas wykonania : 3 dni stopniowego wysmażaniaWykonanieŚliwki myjemy i usuwamy pestki. Jeśli śliwki są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do garnka przekrojone na pół , ponieważ takie śliwki bardzo szybką rozpadną się w trakcie duszenia.Śliwki wrzucamy do dużego szerokiego gara z grubym dnem i doprowadzamy najpierw do puszczenia soku i rozpadnięcia się owoców. Jeśli dodajemy cukier i wanilię to najlepiej dodać w trakcie wysmażania się śliwek drugiego dnia.W fazie począkowej przypomina to zupę śliwkową, ponieważ jest tyle soku, że aż tródno wyobrazić sobie jak ma powstać z tego dżem…. na małym ogniu przez długi czas wysmażamy całą zawartość, aż stopniowo soku będzie coraz mniej a śliwki będą coraz bardziej przypominać powidła. Najlepiej rozłożyć ten proces od 2 do 3 dni. Codziennie wysmażać powidła przez ok. 2-3 h na bardzo malutkim ogniu. Powidła należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, szczególnie kiedy zaczną gęstnieć. Należy pilnować aby nie przypaliły się do dna garnka.Odstawiamy na noc. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.Gorące powidła wlewamy do słoików * wyparzonych wcześniej* zakręcamy czystymi i nie zniszczonymi zakrętkami, pasteryzujemy na sucho w piekarniku lub w garze z gotującą się wodą. Po pasteryzacji stawiamy słoiczki do góry dnem i zosawiamy aż całkowice ostygną.
składnikiMocno dojrzałe, miękkie i słodkie śliwki węgierki lub inne / tyle kg ile macie ochotę przrobić*ja robiłam powidła z 5 kg śliwek plus dodałam do nich 250 gram cukru.wanilia/ opcjonalnieCzas wykonania : 3 dni stopniowego wysmażaniaWykonanieŚliwki myjemy i usuwamy pestki. Jeśli śliwki są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do garnka przekrojone na pół , ponieważ takie śliwki bardzo szybką rozpadną się w trakcie duszenia.Śliwki wrzucamy do dużego szerokiego gara z grubym dnem i doprowadzamy najpierw do puszczenia soku i rozpadnięcia się owoców. Jeśli dodajemy cukier i wanilię to najlepiej dodać w trakcie wysmażania się śliwek drugiego dnia.W fazie począkowej przypomina to zupę śliwkową, ponieważ jest tyle soku, że aż tródno wyobrazić sobie jak ma powstać z tego dżem…. na małym ogniu przez długi czas wysmażamy całą zawartość, aż stopniowo soku będzie coraz mniej a śliwki będą coraz bardziej przypominać powidła. Najlepiej rozłożyć ten proces od 2 do 3 dni. Codziennie wysmażać powidła przez ok. 2-3 h na bardzo malutkim ogniu. Powidła należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, szczególnie kiedy zaczną gęstnieć. Należy pilnować aby nie przypaliły się do dna garnka.Odstawiamy na noc. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.Gorące powidła wlewamy do słoików * wyparzonych wcześniej* zakręcamy czystymi i nie zniszczonymi zakrętkami, pasteryzujemy na sucho w piekarniku lub w garze z gotującą się wodą. Po pasteryzacji stawiamy słoiczki do góry dnem i zosawiamy aż całkowice ostygną. About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Jak cieszyć się szklarnią ogrodową jesienią ?Dynia marynowana z cynamonem >
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Jak cieszyć się szklarnią ogrodową jesienią ?Dynia marynowana z cynamonem >