Wykonanie

Macie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, jakieś ciasto, ale ciężko się zdecydować czy sernik czy brownie? Ja tak mam, dlatego tak bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek
truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam.Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warstwy tylko masy się zmieszają? To się
mówi “tak miało być … z fantazją”. POLECAMWydruk przepisu

Danie DeseryKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 2 godzinyCzas oczekiwania 12 godzinPorcjeporcjiSkładnikiMus
truskawkowy500 g
truskawek(świeże lub mrożone)3 łyżki
cukru1/2 szt.
cytryny1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowego(opcjonalnie)Masa czekoladowa200 g
gorzkiej czekolady(min. 70%)200 g
masła200 g
cukru(drobnego do wypieków)100 g
mąki pszennej3 szt.
jajek1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowegoMasa serowa500 g
sera na sernik250 g
serka mascarpone3 szt.
jajek3/4 szklanki
cukru1 szt.
pomarańczy(opcjonalnie
cytryna)Danie DeseryKuchnia AmerykańskaCzas przygotowania 30 minutCzas gotowania 2 godzinyCzas oczekiwania 12 godzinPorcjeporcjiSkładnikiMus
truskawkowy500 g
truskawek(świeże lub mrożone)3 łyżki
cukru1/2 szt.
cytryny1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowego(opcjonalnie)Masa czekoladowa200 g
gorzkiej czekolady(min. 70%)200 g
masła200 g
cukru(drobnego do wypieków)100 g
mąki pszennej3 szt.
jajek1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowegoMasa serowa500 g
sera na sernik250 g
serka mascarpone3 szt.
jajek3/4 szklanki
cukru1 szt.
pomarańczy(opcjonalnie
cytryna)

Sposób przygotowaniaMus
truskawkowyTruskawki gotować razem z
cukrem,
cytryną i
wanilią na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree.
Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). OstudzićMasa czekoladowaPiekarnik nagrzać do 170 stopni.Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym
masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić.
Jajka razem z
cukrem i
wanilią ubić na puszystą pianę, następnie masę jajeczną wymieszać z ostudzoną
czekoladą i
masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą
mąką (można mikserem na małych obrotach).Tak przygotowaną masę wylać do przygotowanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 minut.Masa serowaJeśli używamy zwykłego
sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić.Do
sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty sok) i zmiksować na jednolita masę (nie miksować za długo by masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo).Masę
serową wylać na warstwę
czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać masy serowej z
czekoladową).Łyżeczką, miejscami wykładać mus
truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w
masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.)Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 40 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta.Upieczone ciasto studzić stopniowo. Przed podaniem schodzić w lodówce minimum godzinę lub najlepiej całą noc.Ciasto można przed podaniem polać pozostałym musem
truskawkowym.Udostępnij ten przepis
