ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z truskawką

Sernikobrownie z truskawką

nazwa

Wykonanie

Macie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, jakieś ciasto, ale ciężko się zdecydować czy sernik czy brownie? Ja tak mam, dlatego tak bardzo kocham sernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam.
Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warstwy tylko masy się zmieszają? To się mówi “tak miało być … z fantazją”. POLECAM
Wydruk przepisu
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
porcji
Składniki
Mus truskawkowy
500 g truskawek(świeże lub mrożone)
3 łyżki cukru
1/2 szt. cytryny
1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)
Masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady(min. 70%)
200 g masła
200 g cukru(drobnego do wypieków)
100 g mąki pszennej
3 szt. jajek
1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego
Masa serowa
500 g sera na sernik
250 g serka mascarpone
3 szt. jajek
3/4 szklanki cukru
1 szt. pomarańczy(opcjonalnie cytryna)
Danie Desery
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 2 godziny
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
porcji
Składniki
Mus truskawkowy
500 g truskawek(świeże lub mrożone)
3 łyżki cukru
1/2 szt. cytryny
1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)
Masa czekoladowa
200 g gorzkiej czekolady(min. 70%)
200 g masła
200 g cukru(drobnego do wypieków)
100 g mąki pszennej
3 szt. jajek
1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego
Masa serowa
500 g sera na sernik
250 g serka mascarpone
3 szt. jajek
3/4 szklanki cukru
1 szt. pomarańczy(opcjonalnie cytryna)
Sposób przygotowania
Mus truskawkowy
Truskawki gotować razem z cukrem, cytryną i wanilią na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree.
Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić
Masa czekoladowa
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić.
Jajka razem z cukrem i wanilią ubić na puszystą pianę, następnie masę jajeczną wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach).
Tak przygotowaną masę wylać do przygotowanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 minut.
Masa serowa
Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić.
Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty sok) i zmiksować na jednolita masę (nie miksować za długo by masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo).
Masę serową wylać na warstwę czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać masy serowej z czekoladową).
Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.)
Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 40 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta.
Upieczone ciasto studzić stopniowo. Przed podaniem schodzić w lodówce minimum godzinę lub najlepiej całą noc.
Ciasto można przed podaniem polać pozostałym musem truskawkowym.
Udostępnij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/serniko-brownie