Wykonanie
Chrupiące, pachnące i bardzo wciągające… w dodatku zdrowe, bo na
mące gryczanej i żytnie razowej, z dodatkiem
płatków owsianych i ziarenek
sezamu … posłodzone przecudnym
miodem z mniszka lekarskiego (dobry na przeziębienie i poprawę odporności), w który to zaopatruje mnie Mama.Mamuś dziękuję za pyszne
syropy,
miody,
nalewki,
suszone owoce,
maści,
ziółka i przeróżne miksturki … wszystkie naturalne, zdrowe i specjalne dla nas przyrządzone!
Składniki:300 g
mąki gryczanej160 g
mąki żytniej razowej100 g
płatków owsianych błyskawicznych50 g
sezamu170 g
oleju kokosowego120 ml
miodu z mniszka2
jajkaWykonanie:Szykujemy dwie duże blach z wyposażenia piekarnika, odcinamy dwa kawałki papieru do pieczenia, wielkości blach. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.Do większej miski wbijamy
jajka, dodajemy
olej kokosowy i wlewamy
miód z mniszka. Mieszamy za pomocą trzepaczki (rózgi kuchennej). Do masy dodajemy
mąki,
płatki owsiane oraz
sezam, mieszamy i zagniatamy ciasto (ciast nie trzeba podsypywać nie klei się do rąk). Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na grubość ok 3 – 4 mm. Rozwałkowaną masę przesuwamy razem z papierem na blachę i kroimy na romby, kwadraty lub trójkąty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut lub do czasu aż
ciasteczka się ładnie zarumienia. Upieczone
ciastka odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy w słoiku lub szczelnej puszcze.Smacznego!