ßßß Cookit - przepis na Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :)
podaję za Daną .
Składniki zaczynu:
2 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Czas fermentacji 12-14 godzin.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki orkiszowej jasnej
550 g wody
20 g soli himalajskiej
1 jabłko do dekoracji
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C
Moje uwagi do tego chleba:
Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik. Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę.
Dodatkiem do chleba była galaretka z pigwy .
Chleb żytnio- orkiszowy bardzo smakował moim domownikom :)
Chleb we wrześniowej piekarni piekłam wspólnie z blogerkami z:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html