Wykonanie
Przepis wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :)podaję za Daną .
Składniki zaczynu:
2 łyżki zakwasu żytniego200 g
mąki żytniej typ 720150 g
wody140 g startego
jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.Czas fermentacji 12-14 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn500 g
mąki żytniej typ 720200 g
mąki orkiszowej jasnej550 g
wody20 g
soli himalajskiej1
jabłko do dekoracji
Przygotowanie :Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy
mąkąKiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry
jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknemPieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*CMoje uwagi do tego
chleba:Zakwas miałam bardzo
młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych
drożdży wielkości
orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik. Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje
chleby rosły tylko godzinę.Dodatkiem do
chleba była
galaretka z
pigwy .
Chleb żytnio- orkiszowy bardzo smakował moim domownikom :)
Chleb we wrześniowej piekarni piekłam wspólnie z blogerkami z:Akacjowy blogApetyt na
smakaCodziennik kuchennyFabryka kulinarnych inspiracjiKuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPieguskowa kuchniaPrzepisy na domowy
ser i
chlebStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW mojej kuchniW poszukiwaniu slow life