ßßß Cookit - przepis na Chleb pytlowy na zakwasie

Chleb pytlowy na zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chleb piekłam na zaproszenie Amber .
Składniki :
zaczyn:
115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej)
375 g mąki żytniej 720
300 g wody
Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
485 g mąki żytniej 720
80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba
375 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie :
Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).
Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać
Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem(lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2 i 1/2 do 3 godzin.
Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 *C i kolejne 25 minut w temperaturze 210*C. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach .
Chleb piekłam z połowy składników, jakbym przeczuwała, że nie do końca mi się uda, niestety...
Przyznaję, że mój chleb nie był zbyt udany :(
Dlatego długo nie dam się namówić na pieczenie chleba z mąki żytniej i na zakwasie.
Jak dla mnie to trudna sztuka.
Akacjowy blog
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kornik w kuchni
Kuchenne wojowanie
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/10/chleb-pytlowy-na-zakwasie.html